Máte rádi ořechy? Víte, že jsou velice zdravé? Nejzdravější jsou bezpochyby ořechy ve své přírodní podobě, bez jakýchkoli úprav, protože úpravou už získávají cukry, soli a nezdravé tuky. Ale ani tak se nedá říci, že jejich konzumace škodí. Stále jsou zdravé, jen je musíme mlsat v rozumné míře.
Ořechy mají všestranné použití. Kromě mlsání u televize, je po staletí lidé využívají i v kuchyni k dalšímu zpracování. Třeba k takovému vánočnímu cukroví ořechy neodmyslitelně patří. Hospodyně přidávají mleté ořechy do těst a krémů a zdobí s nimi jednotlivé kousky cukroví. Také během celého roku je používáme do nejrůznějších moučníků, dezertů, řezů, koláčů a obyčejný jablečný závin dokážou pozvednout o třídu výš. Prostě ořechy jsou do sladkých jídel prakticky nepostradatelné. A už jste ochutnali kuře s výbornou nádivkou s vlašskými ořechy? Taková nádivka nemá chybu. Musíte ji vyzkoušet. Z ořechů se dokonce vyrábí likér, je to likér ořechovka a u nás se těší veliké oblibě.
Ale pojďme si představit i oříšky, které rozhodně nesemeleme do těsta, které prostě nasypeme na talířek nečekané návštěvě, nebo si je sami budeme mlsat třeba přímo ze sáčku. Zavítáme do obchůdku Veselé veverky, ta má těch oříšků vytvořené opravdu dobré zásoby. Však proto je ta veverka přece tak veselá. Veverka vám nabízí všechny druhy ořechů, které znáte a pravděpodobně i ty, o kterých jste zatím ještě ani neslyšeli. Navíc ořechy mohou být upraveny na sladko, na slano, nebo pikantní. Prostě tak, jak kdo má rád. Pražené solené, uzené, nebo v čokoládě, v medu, nebo japonskou směs wasabi, tak pálivou, že se vám na čele objeví kapky potu. Každý si vybere, každý si pochutná a ještě bude mít doma sáček v zásobě, protože když přijdou hosté, patří ochucené oříšky k nejoblíbenějšímu pohoštění, které zaručeně bude chutnat tak, že zmizí ze stolu jako první.